Schuld is een lastig gevoel dat zich stiekem in ons hart nestelt wanneer we geloven dat we iets verkeerds hebben gedaan. Het is als een klein alarm in ons hoofd dat afgaat wanneer we een grens overschrijden die we voor onszelf of onze gemeenschap hebben vastgesteld. Onlangs ontdekte ik hoe diep geworteld schuldgevoel is en hoe het mijn privé- en zakelijke leven regeerde. Ik voelde me werkelijk schuldig over alles. Over het niet voortdurend in de actiemodus zijn en in plaats daarvan de noodzakelijke rust nemen. Mij schuldig voelen over geld verdienen. Zelfs mij schuldig voelen over het verdienen van mijn geld door anderen te helpen seksueel misbruik te overwinnen, nadat ik zelf misbruik had overwonnen. Om maar niet te praten over schuldgevoelens jegens mijn kinderen omdat ik nooit een thuisblijfmoeder was.
Ik voelde me zelfs schuldig over het hebben van schuldgevoelens. Oja, ik moet niet vergeten dat ik mij ook vaak tegenover God schuldig voel en heb gevoeld.
O boy, ik ben onlangs gaan zitten om een paar dagen na te denken over dat aanhoudende schuldgevoel. Want het schuldgevoel bleef bij mij hangen. Het is onberekenbaar en oncontroleerbaar.
Misschien herken je jezelf in mijn verhaal.
Maar waarom blijft schuld hangen, en hoe beïnvloedt het ons en ons werk?
Het begrijpen van schuld
Denk aan schuld op twee manieren: de goede soort en de minder goede soort. De goede soort helpt ons te weten wat goed en fout is. Het leidt en motiveert ons om dingen recht te zetten wanneer we een fout maken. Echter, te veel van dit gevoel, de minder goede soort, kan ervoor zorgen dat we ons te lang ellendig voelen. Het verstoort hoe we naar onszelf kijken en hoe we keuzes maken. En het laat ons gedragen als slachtoffers, anderen de schuld gevend voor dingen die ze niet hebben veroorzaakt. Omdat schuld een uitweg nodig heeft, gaat het vaak gepaard met anderen de schuld geven. Je raadt het al, om ons erna nog schuldiger te voelen.
Waar komt de schuld eigenlijk vandaan?
Dit gevoel komt vanuit verschillende richtingen:
- Toen we jong waren, hebben onze families en de omgeving waarin we zijn opgegroeid ons geleerd wat wel en niet oké is. Dat blijft bij ons, waardoor we ons schuldig voelen als we die regels niet naleven. En we weten allemaal dat de regels talrijk zijn in onze opvoeding.
- We hebben allemaal onze eigen ideeën over wat goed is. Wanneer we niet aan die overtuigingen voldoen, steekt het schuldgevoel de kop op.
- Soms geven we zoveel om anderen dat we ze niet willen kwetsen door bijvoorbeeld de waarheid te vertellen. Als we iemand van wie we houden pijn doen, kan dat schuldgevoel blijven hangen. Niemand wil tenslotte de pijn in de ogen van anderen zien.
- Soms verwachten we te veel van onszelf. Wanneer we niet aan die extreem hoge standaarden kunnen voldoen, komt schuldgevoel om de hoek kijken.
- Ook als we voortdurend aan onszelf twijfelen, neemt schuld gemakkelijk zijn plek in ons leven in.
- Soms laten we onszelf niet toe om ten volle van het leven te genieten omdat anderen ervoor kiezen dat ook niet te doen.
- Deze lijst kan nog langer worden gemaakt. Je herkent misschien meer momenten in je leven.
Eerste tip: maak gerust je eigen lijst en vul het aan. Maak het zo volledig mogelijk.
De enorme impact van schuld op ons leven en werk
- Schuldgevoel kan ons langdurig gestrest of verdrietig doen voelen. Het kan zelfs ons lichamelijk welzijn beïnvloeden, waardoor het moeilijker wordt om ons best te doen. Het verlamt ons soms om te handelen.
- Het kan moeilijk zijn om met anderen te praten. We voelen ons misschien afstandelijk of onzeker over onze vriendschappen of werkrelaties.
- Het verlaagt ons zelfbeeld. We voelen ons klein in plaats van krachtig.
- Op ons werk kan schuldgevoel ons ervan weerhouden goede keuzes te maken of ideeën te delen. Het kan samenwerking bemoeilijken, waardoor het moeilijker wordt om samen goede dingen te doen. Mensen lopen voortdurend op eieren in plaats van ontspannen en gelukkig te zijn in elkaars gezelschap.
- Laat ik maar niet beginnen over hoe blijven hangen in een staat van schuldgevoel zijn tol eist op ons bedrijf, teamgeest en waarschijnlijk de cashflow.
- Schuld maakt oprechte intimiteit moeilijk. Het sluit het hart af en vergroot daarmee de schuld nog meer. Je kunt terechtkomen in een negatieve spiraal waarin je liefde en intimiteit niet meer wilt ervaren.
- Ook hier kan de lijst veel langer gemaakt worden. Wederom een tip om deze lijst aan te vullen met je eigen bevindingen.
7 extra tips om met je schuldgevoel om te gaan
- Wees gewoon eerlijk tegen jezelf en anderen. Erken dat je je schuldig voelt en ontdek waar dat schuldgevoel vandaan komt. Het is oké om je zo te voelen, maar onthoud dat het ons niet definieert. Erken en omarm de schuld. Just face it!
- Als we iemand hebben gekwetst, kan sorry zeggen en dingen rechtzetten helpen om het schuldgevoel te verminderen en de relatie te verbeteren.
- Van onze fouten leren wij waardevolle lessen. In plaats van erbij stil te staan, laten we het maximale eruit leren, onszelf en anderen vergeven en verder gaan. We zijn tenslotte Spirits die een menselijk pad bewandelen om onze ervaringen op te doen.
- Dingen doen waar we blij van worden en voor onszelf zorgen helpt. Het kan meditatie, hobby’s of simpelweg tijd voor onszelf zijn. Stil zijn in de natuur helpt goed om tot rust te komen.
- Door onze gevoelens te delen met naaste vrienden of hulp te zoeken bij experts, kunnen we nieuwe manieren vinden om met schuldgevoel om te gaan.
- Neem een notitieboek en schrijf alle gevolgen voor je privé- en zakelijke leven op als je vasthoudt aan schuldgevoelens. Schrijf ook alle voordelen op. Maak de juiste keuze en ga verder met je leven.
Mocht je vragen hebben, stel ze vooral. Ik help je graag om het antwoord te vinden.